• Search form

26.07.2024 | 17:21

Zlatni toranj filmu 78 dana Emilije Gašić

Zlatni toranj filmu 78 dana Emilije Gašić

Zlatni toranj za najbolji film Glavnog takmičarskog programa 31. Festivala evropskog filma na Paliću dodeljen je ostvarenju „78 dana“ srpske rediteljke Emilije Gašić, koje je dobilo i nagradu publike, dok je najboljim filmom u takmičarskom programu Paralele i sudari dobio „Panoptikon“ reditelja Džordža Siharulidzea.

Međunarodni žiri Glavnog takmičarskog programa naveo je za pobednički film vraća publiku "u ono leto detinjstva koje je bilo i lepo i bolno“, saopšteno je 26. jula na konferenciji za novinare.

„U ovoj priči globalna politika ima veliki uticaj na život tri sestre koje moraju da se izbore sa odsustvom oca i svetskom politikom koja se obrušava na njih. Neverovatno režiran, odglumljen, snimljen i montiran, ovaj film će vas dirnuti svojim humorom, terajući vas da se smejete i plačete u isto vreme”, naveo je žiri koji su činili reditelj Bojan Vuletić (Srbija), producentkinja Betina Brokemper (Nemačka) i glumica, reditelj i promoter kulture Lijana Ruokite-Jonson (Litvanija).

Emilija Gašić ranije je izjavila da je scenario krenuo iz njenog ličnog osećaja, jer je u vreme NATO bombardovanja imala sedam i po godina i dobro pamti taj period.

“Počelo je od naših porodičnih kaseta koje smo tada snimali. Tokom pandemije sam ih pronašla i to je bio eureka momenat. Poželela sam da napravim igrani film koji izgleda kao nešto što je snimano i presnimavano na jednoj kaseti, koju nalazimo posle 25 godina. Ima tu i dosta izbrisanih delova, pa je pitanje šta ćete na njoj naći”, rekla je autorka na Paliću. Kako je dodala, format slike sa VHS kaseta obeležio je onaj period, pa je i film snimljen u tom maniru, radi utiska autentičnosti, što nosi i dozu nostalgije.

“78 dana” je i drama i film za mlade, jer priča o odrastanju. Autorka je rekla da je ona takođe najmlađa od tri sestre, te joj je poznata ta dinamika odnosa, a nije viđala na domaćem filmu mnogo takve tematike.

“Ovo jeste počelo od mojih snimaka, ali nije autobiografska priča. U ranoj fazi scenarija napravila sam anonimni upitnik, kao leksikon i podelila ga na društvenim mrežama. Oko 200 ljudi je odgovorilo, delili su svoja sećanja na taj period. Želela sam da uključim što više iskustava. Nadam se da će svako da se prepozna”, istakla je Emilija Gašić.

Nagrada Palićki toranj za najbolju režiju dodeljena je Runaru Runarsonu za ostvarenje „Kad svane dan“, uz obrazloženje da je reč o filmu koji impresionira ne samo vrhunskom glumom i sugestivnom upotrebom slike i zvuka, već i prikazom unutrašnjeg tugovanja u složenoj situaciji u vezi. Žiri je dodao da je to “veoma intiman film koji na nežan i dirljiv način prikazuje gubitak ljubavi. Sa velikom preciznošću i minimalističkim stilom, režija vas ostavlja bez daha”.

Specijalno priznanje dodeljeno je filmu „Čovek magnet“ Gusta van den Bergea, za "poetsko putovanje u ovoj egzistencijalnoj bajci, u kojoj nas briljantni glavni glumac Deni Ronaldo vodi na putovanje kroz vreme i prostore. Podseća nas da smo svi jedinstveni i da ne moramo da pribegavamo konformizmu u svetlu današnjeg cirkusa”.

Film „Panoptikon“ Džordža Siharulidzea proglašen je najboljim u programu Paralele i sudari kao „moćan debitantski film o odrastanju koji istražuje samootkrivanje brzim tempom", naveo je žiri te takmičarske selekcije koji je radio u sastavu: David Kasteljanos – međunarodni agent prodaje (Španija), Natalija Avramović – rediteljka (Srbija) i Konstantinos Nikiforu – producent (Kipar). To je film o "seksualnosti i društveno-političkim i verskim pitanjima koja glavnog junaka vode u svet odraslih“, istakao je u obrazloženju žiria.

Specijalno priznanje u programu Paralele i sudari dodeljeno je filmu „Bosanski lonac“ koji je režirao Pavo Marinković, za „bezvremensku i dobro napisanu ljudsku priču o imigraciji i aktuelnoj političkoj situaciji u Evropi 2024. godine u potrazi za identitetom“.

Žiri FIPRESCI, u sastavu: Betina Hirš (Nemačka), Pjer Iv Rože (Francuska) i Stojan Sinadinov (Severna Makedonija), proglasio je najboljim filmom Glavnog takmičarskog programa „Devojku sa iglom“ reditelja Magnusa fon Horna. Žiri je ocenio da reditelj „veoma estetski, u crno-beloj tehnici, prikazuje mrak društva u kojem ženama nije bilo dozvoljeno da odlučuju o svom telu“, kao i da  „film i danas izaziva razotkrivajuća pitanja o našoj ljudskosti“.

Priznanja će biti uručena 26. jula na večernjoj svečanosti povodom zatvaranja 31. FEF Palić.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.