• Search form

25.07.2024 | 15:16

U trci za Srce Sarajeva 54 filma

U trci za Srce Sarajeva 54 filma

Jubilarni, 30. Sarajevo film festival (SFF), koji će biti održan od 16. do 23. avgusta, prikazaće 54 filma u konkurenciji za nagrade, od kojih će čak 19 imati svetsku premijeru, saopštili su 24. jula organizatori.

U četiri takmičarske selekcije igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, devet filmova će imati međunarodnu premijeru, tri evropsku, 23 regionalnu i tri bosanskohercegovačku, saopštili su 24. jula organizatori 30. SFF, koji će prikati i petnaestak filmova u programima U Fokusu i Open Air.

Publika će time, kako je istaknuto, dobiti najprecizniju sliku filmske umetnosti u Jugoistočnoj Evropi, Ukrajini i Južnom Kavkazu danas, regionima koji su istovremeno u žiži i na margini svetske pažnje, a SFF im pruža jedinstvenu priliku za dublje razumevanje svih nijansi iskustava s geopolitičke i umetničke margine koje često nedostaju u sklapanju kompleksne slike današnjice.

"Srce Sarajeva je u proteklih 20 godina, otkako se dodeljuje, postalo zaista vredna filmska nagrada koja amplificira glasove iz ove regije i približava ih svetskoj javnosti, i verujemo da će tako biti i ovaj put“, izjavio je direktor SFF-a Jovan Marjanović.

Selekcioni tim, pod vođstvom kreativne direktorke Izete Građević, pogledao je čak 940 filmova: 190 dugometražnih igranih, 280 dokumentarnih i 470 kratkih i studentskih filmova.

Izbor takmičarskih programa 30. SFF-a urađen je u skladu sa zadatkom koji smo sebi kao festival postavili u vreme kada je pokrenut, izjavila je Izeta Građević i naglasila da su te selekcije posvećene novim autorima, originalnim pričama i konceptima.

"U našoj takmičarskoj areni, po ustaljenoj praksi, uvek smo spremni na kreativni rizik, uz filmove i autore čiju su vrednost ove godine prepoznali najveći svetski filmski festivali: Kan, Berlin, Venecija, našli smo mesta i za nekoliko novih naslova, nekoliko svetskih premijera za koje verujemo da im je mesto upravo u takvoj selekciji", istakla je ona i podsetila da je takmičarski program SFF-a posvećen filmovima iz široke regije Jugoistočne Evrope, koju odlikuju šarolike filmske prakse i tradicije, raznolikost u izboru tema, filmskog jezika i kreativnih afiniteta.

"Zahvaljujući upravo bogatstvu raznovrsnosti, može se reći da naši takmičarski programi i ove godine predstavljaju veliki filmski svet današnjice u malom“, istakla je ona.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.