• Search form

24.07.2024 | 23:16

Dopunjena Šijanova antologija jugoslovenskog filma

Dopunjena Šijanova antologija jugoslovenskog filma

Prošireno izdanje knjige “Pisci u bioskopu: književna istorija naših filmskih doživljaja – antologija” slavnog reditelja Slobodana Šijana predstavljeno je na 31. Festivalu evropskog filma na Paliću, a prema rečima autora, knjiga je uvećana za stotinak strana, sa desetak tekstova, i misli da sada ima sveobuhvatnost, kao “neki roman o našem doživljaju filma od njegove prve pojave do vremena kraja Jugoslavije”.

Podsetivši na dugogodišnji proces nastanka prvog izdanja, rekao je da mu je izdavač, Filmski centar Srbije, “suočen sa reakcijama čitalaca i time što je knjiga brzo rasprodata”, predložio da naprave drugo izdanje. Ono je dopunjeno i prošireno jer je za neke tekstove, za koje je “imao dilemu kod prvog izdanja, shvatio da je šteta da ih ne uvrsti”, izjavio je na festivalskoj konferenciji za novinare 24. jula Šijan, jedan od ranijih dobitnika nagrade “Aleksandar Lifka”.

“Novo izdanje donosi nekoliko izvanrednih tekstova, od kojih je možda najznačajnije remek-delo Danila Kiša, priča ‘Lauta i ožiljci’. Kiš je sam govorio da je želeo da napiše nešto u stilu Trumana Kapotija. Znači, pisati kako je bilo - istinu, ništa ne izmišljati. Priča počinje tako što on iznajmljuje krevet u jednoj kući iza bioskopa ‘Zvezda’. Meni je to bilo zanimljivo za blok o beogradskim bioskopima. Kišova priča mi je ‘legla’ za zaokruživanje ideje da su priče na platnu i one iza njega podjednako značajne”, rekao je Šijan.

Tu su i dva teksta braće Micić – “Ljubomirov o tome kako je ta atrakcija pokretnih slika stizala do našeg življa i tekst ‘Kino muzika’ njegovog brata Poljanskog o muzici na filmu”, zatim deo iz knjige reditelja Gorana Markovića “Male tajne” o glumačkim počecima njegovih roditelja Radeta i Olivere Marković - u romanu pod drugim imenima, te “sjajan tekst ‘U bioskopu’ Stanislava Krakova, odlomak iz njegovog romana ‘Kroz buru’, gde piše o vojsci koja se povukla u Prvom svetskom ratu i negde u Pirotu, u hotelu, gleda filmsku projekciju”.

Šijan je uvrstio i jedan tekst Stanislava Vinavera koji je Božidar Zečević proglasio za “prvi teorijski tekst kod nas”. To je “neka vrsta parodije teorijskog teksta, ali sadrži klicu teorije”, naveo je Šijan.
Na pitanje da li će raditi treće izdanje sa tekstovima iz novijeg vremena, odgovorio je odrečno.

“Ne, ovo ima celinu, ali neko drugi može da nastavi, a ja već spremam novu knjigu koja bi se zvala ‘U ogledalu kritike’. Imam gomilu tekstova o mojim filmovima, skupljao sam ih zbog raznih razloga, za neki posao u Americi ili za neku vizu. Na kraju je to pun sanduk, pa sam rešio da nešto od toga što vredi uzmem i probam da sklopim neku celinu”, kazao je Šijan.

Direktor FEF Palić Radoslav Zelenović i Slobodan Šijan, foto: SEEcult/ZD

Silom prilika, kako je rekao, postao je hibridni umetnik, jer dugo nije mogao da snima filmove.

“Onda sam pisao knjige, objavio ih 14 i pravio izložbe kao vizuelni umetnik. Taj deo moje karijere je dosta dobro prihvaćen i analiziran od strane likovne kritike. Zato novu knjigu planiram u tri dela - vizuelni eksperimenti, film i knjige”, kazao je Šijan, koji je diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu (1970) i potom na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (1975).
 
Šijanov film o Bošku Tokinu je još u postprodukciji, ali se nada da bi u oktobru mogao da uđe u bioskope.

“Šta da vam kažem - još se radi dizajn zvuka, čekamo neke specijalne efekte iz Bugarske da stignu. To je trebalo da se završi krajem juna, međutim, producent mi se još nije javio s tim u vezi, ali je juče zvao, treba da se sredi oko autorskih prava za neku muzičicu koju smo koristili. Eto, nikad kraja. Meni je okej, ali malo mi je žao mladih autora. Baš sam ove razgovarao s jednim kojem je proces trajao deset godina. Meni je prvi sinopsis odobren 2013. godine, a 2016. smo dobili novac na srpskom konkursu. I još nije gotov. Inače, ja sam montažu slike završio još u septembru”, dodao je Šijan.

Tokom konferencije stigla je vest da je preminuo akademik Milan Lojanica.

“Lojanica je bio zaslužan za proširenje članstva, zastupao je da se u Odeljenje umetnosti prime i reditelji i druge umetničke profesije. Ova vest me je rastužila. Bio je sposoban čovek i uspešno je vodio to odelenje.
Inače, nadam se i novim članovima na predstojećim izborima Srpske akademije nauka i umetnosti, ali ne bih javno o tome”, rekao je Šijan, dopisni član SANU od 2021.

*Naslovna fotografija: Damir Vujković

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.