• Search form

27.07.2024 | 16:14

Kupljen na aukciji štap sa binoklom i grbom Obrenovića

Kupljen na aukciji štap sa binoklom i grbom Obrenovića

Srbija je kupila 27. jula na aukciji u aukcijskoj kući Henry´s u Nemačkoj štap sa binoklom u dršci, na kojem je istaknut grb porodice Obrenović i dinastički moto “Tempus et meum ius”, saopštilo je Ministarstvo kulture, navodeći da se time nastavlja strateška politika očuvanja, zaštite i povratka kulturnog nasleđa.

Štap datira iz 1900. godine, a kupljen je na inicijativu Ministarstva kulture putem Generalnog konzulata Srbije u Frankfurtu i biće izložen u Istorijskom muzeju Srbije.

Ministar kulture Nikola Selaković je tim povodom izjavio da je Ministarstvo kulture sa Istorijskim muzejem pokrenulo proceduru za pribavljanje tog jedinstvenog predmeta upravo “u cilju sakupljanja, sabiranja i očuvanja dragocene zaostavštine srpske vladarske kuće Obrenović”.

“Današnja uspešna aukcija, kao i nedavna kupovina dva značajna srpska srednjovekovna rukopisa, je važan korak za povratak naše kulturne baštine, a Ministarstvo kulture će nastaviti predano da prati svetsko tržište kako bi naše kulturno blago, rasuto širom sveta usled istorijskih okolnosti, vratilo u Srbiju”, poručio je ministar Selaković, navedeno je u saopštenju.

Prema podacima na sajtu kuće Henry’s, štap sa binoklom i grbom Obrenovića kupljen je za 2.200 evra u okviru aukcije antikviteta i kolekcionarskih predmeta, a početna cena bila je 300 evra.

*Foto: MKS

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.