• Search form

26.07.2024 | 23:54

Marketing utiče, ali pomažu i nagrade

Marketing utiče, ali pomažu i nagrade

Islandski reditelj Runar Runarson, dobitnik nagrade za režiju na 31. Festivalu evropskog filma Palić za film “Kad svane dan”, izrazio je nadu da će palićko priznanje doprineti bioskopskoj distribuciji tog ostvarenja i na Islandu, gde dominiraju američke produkcije.

“Povremeno se dešava da jedan ili dva islandska filma budu najgledaniji te godine”, rekao je Runarson 26. jula novinarima na Paliću, dodajući da na gledanost utiču poznati glumci i marketing, ali “i nagrade malo pomažu”.

Runarson je rekao da uvek sam piše i scenarije filmova koje režira, a zasnovani su na iskustvu iz prve ili druge ruke.

“Svi moji filmovi su samorefleksija, a šta je u njima stvarno i šta je izmišljeno – nije bitno, to ne objašnjavam”, rekao je Runarson, koji je na Palić stigao da bi primio u završnici 31. FEF Palić nagradu Palički toranj za film o studentkinji umetnosti koja od jednog zalaska sunca do drugog susreće ljubav, prijateljstvo, tugu i lepotu.

Runarson smatra da ljudi čiji su ga događaji insirisali ne bi trebalo da gube svoju privatnost zato što snima film. “Vazna mi je samorefleksija, odnosno da radim sa nečeim što poznajem”, dodao je Runarson, autor četiri dugometražna igrana filma i niza kratkih.

Povodom scene eksplozije u tunelu i saobraćajne nesreće u filmu “Kad svane dan”, Runarson je rekao da se na Islandu nikada nije desilo tako nešto u toj meri, ali nesreće se dešavaju – manje ili veće.

“To pogađa ljude, ali ih i ujedinjuje”, dodao je Runarson, kome je žiri 31. Palića dodelio nagradu uz obrazloženje da je reč o filmu koji “impresionira ne samo vrhunskom glumom i sugestivnom upotrebom slike i zvuka, već i prikazom unutrašnjeg tugovanja u složenoj situaciji u vezi”. Žiri je dodao da je to “veoma intiman film koji na nežan i dirljiv način prikazuje gubitak ljubavi”.

Prema rečima runarsona, veliki broj filmova i knjiga naglašavaju one stvari koje nas razdvajaju kao ljudska bića, ali smatra da ima mnogo više stvari koje ujedinjuju ljude.

“Što se tiče ovog filma, svima nam je nekada slomljeno srce. Svi smo izgubili nekoga, ali takođe, imali smo i nadu i snove, bez obzira da li živite na Islandu, u Srbiji ili Zimbabveu”, rekao je Runarson, čiji je film “Kad svane dan” imao premijeru u Kanu ranije ove godine.

Koproducent je Igor Nola iz Hrvatske, sa kojim je radio treći put, i on je obezbedio dizajn zvuka i miks.

“Filmovi su tako smešno skupi i zato moramo da tražimo saradnike na više strana, a lepo je imati tako nekog kao Igora, u koga imate poverenje”, rekao je Runarson.

Runarson je izjavio i da zna za Palićki festival, o kojem su mu pričali prijatelji.

“Festivali su za mene divna stvar, volim da idem na festivale, to je kao putovaje u neku drugu kulturu”, rekao je Runarson.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.