• Search form

24.07.2024 | 15:12

Baština na Kosovu i dalje na Listi u opasnosti

Baština na Kosovu i dalje na Listi u opasnosti

Uneskov Komitet za svetsku baštinu odlučio je na 46. zasedanju u Nju Delhiju da srednjovekovni spomenici na Kosovu budu zadržani na Listi svetske baštine u opasnosti, a razmatranje stanja njihove konzervacije ponovo je odloženo za naredno zasedanje Komiteta.

Za razliku od prethodnih 18 godina - kada je pitanje najvrednijeg kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji bilo izbegavano ili potisnuto zahtevima savremene konzervacije, ove godine najzad je izgovoreno ono što svi znaju - problem je politički i svaka odluka svake godine treba da se ponavlja dok se problem ne reši, rekla je predsednica Nacionalnog komiteta Međunаrodnog sаveta zа spomenike i spomeničke celine (ICOMOS) Sanja Kesić Ristić.

Uneskov Komitet za svetsku baštinu, koji zaseda u Nju Delhiju od 21. do 31. jula, zamalo je skinuo sa Liste baštine u opasnosti grad Beč.

Beč je stavljen na tu listu zbog neadekvatne visoke novogradnje van istorijskog jezgra grada, koja je u toj meri agresivna da ugrožava vizure Beča i narušava istorijski urbani pristup zaštiti grada.

Posle duže diskusije, u kojoj je pohvaljena Austrija kao država članica koja je pokazala maksimum razumevanja za zahteve Komiteta za svetsku baštinu, zaključeno je da Beč ipak ostane bar još godinu dana na Listi baštine u opasnosti. Ocenjeno je da još nisu iscrpljene sve mere zaštite identiteta gradova i odbrane od globalizacije i uvođenja jednog istog, netalentovanog graditeljskog pokreta, čije su glavne odlike predimenzioniranost i neukus.

Primer očuvanja Beča pokazuje koja je nagrada kada se poštuju istorijski kontinuitet i sve složeniji slojevi nasleđa.

Uneskov Komitet za svetsku baštinu razmotriće na 46. zasedanju predloge za uključivanje 27 lokacija na Svetsku listu baštine, kao i stanje konzervacije 124 mesta koja su već na toj listi, od kojih je 57 i na Listi baštine u opasnosti.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.