• Search form

22.07.2024 | 22:14

Mi sadimo šumu, šuma sadi nas!

Mi sadimo šumu, šuma sadi nas!

Međunarodna radna akcija pošumljavanja Pešterske visoravni biće održana od 18. do 25. avgusta u okolini Sjenice, a zainteresovani za učešće u tom poduhvatu, koji je organizovan u okviru naučno-umetničkog projekta “Šumski susreti” i rada na filmu “Kiše drugačije padaju” autorke Dušice Dražić, mogu da se prijave do 31. jula.

Za volontere je obezbeđen: autobuski prevoz iz Beograda do Sjenice u nedelju, 18. avgusta, i nazad 25. avgusta, smeštaj u Sjenici (dvokrevetne i trokrevetne sobe), pun pansion i stručna obuka pošumljavanja, koju vode šumarski tehničari iz Sjenice.

U sličnim akcijama svakog leta između 1978. i 1988. godine hiljade mladih ljudi iz cele SFRJ volontiralo je za pošumljavanje. Rad je organizovan kroz omladinske radne akcije, okupljajući nove generacije u duhu bratstva i jedinstva. Milutin Dražić, otac autorke, bio je jedan od inženjera šumarstva tog projekta. Bio je svedok dugogodišnje posvećenosti, dobrovoljnog rada, brige i poverenja (ili verovanja) u opšte društveno dobro, u politički imaginarij koji je van uslova potrošnje.

Foto: Milutin Dražić (privatna arhiva)

Četiri decenije kasnije 150.000 hektara zrele šume dominira pejzažom. Uprkos svim društvenim promenama koje su se odigrale — raspadu zemlje, ratovima, privatizacijama, ekocidima. Uprkos svim tajnama zakopanim u njoj, Šumi, navela je Dušica Dražić.

“Kiše drugačije padaju” udaljava se od simboličkog carstva, stvarajući novu šumu dok produkuje film. Od 18. do 25. avgusta volonteri se ponovo okupljaju na Pešterskoj visoravni, ali ovoga puta su tu ne samo da zasade novu šumu, već i da učestvuju u kolektivnom stvaranju ovog filma.

Kriterijumi za učešće zainteresovanih su da imaju više od 18. godina, da se slože sa snimanjem i fotografisanjem tokom boravka i da su fizički spremni na rad na terenu (kopanje i sadnja). Podrazumeva se i da je učešće svih volontera na dobrovoljnoj osnovi, odnosno nije plaćeno.

Prijavljivanje je moguće do 31. jula popunjavanjem formulara na ovom linku ili slanjem upita na itrainsdifferently@gmail.com

Detaljan program rada biće poslat svim prijavljenima nakon zatvaranja poziva.

 Ilustracija: Monika Lang 

Dušica Dražić koautorka je i scenarija za svoj film, uz Tanju Šljivar i Mirjanu Dragosavljević, a potpisuje i montažu sa Wimom Janssenom. U filmu učestvuju Vladislava Đorđević, Željko Maksimović, Milutin Dapčević i Paul Murray, a u ekipi su, između ostalih, i Doplgenger (istraživanje medijske arhive), Siniša Ilić (dokumentarni crtež), Monika Lang (ilustracija) i Aleksandrija Ajduković (fotografija).

Producenti su: Escautville, Out of Sight i Stereovizija.

Akcija pošumljavanja Pešterske visoravni organizovana je u saradnji sa Institutom za šumarstvo Beograd, Šumskim gazdinstvom Ivanjica i Šumskom upravom Sjenica.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.