• Search form

22.07.2024 | 18:34

Ronaldo: Film je kao cirkus

Ronaldo: Film je kao cirkus

Među gostima 31. Festivala evropskog filma na Paliću je i belgijski cirkuski umetnik Dani Ronaldo, tumač naslovne uloge u filmu “Čovek magnet” reditelja i scenariste Gusta Van Der Bergea, koji učestvuje u Glavnom takmičarskom programu, a svojevrsna je bajka o mladom seoskom čoveku s početka 20. veka koji poseduje moć magneta.

Navodeći da je to njegov prvi film, Ronaldo je rekao da je do saradnje sa Van der Bergeom došlo slučajno.

“Ja sam šesta generacija cirkuskih umetnika u mojoj porodici. Reditelj je u početku priprema za novi film tragao za cirkuskim dekorom iz nekih prošlih vremena, pa je došao da vidi šou koji naša kompanija izvodi u pozorišnim salama”, rekao je Ronaldo na festivalskoj konferenciji za novinare 22. jula.

Kako je ispričao, Berge je dolazio da ih gleda iznova i iznova, na njegovo čuđenje. Onda je u jednom trenutku rekao kako mu dekor njihove predstave ne odgovara, ali da želi njega, klovna za glavnu ulogu.

“U prvi mah sam odgovorio da to nije moguće jer mi je neophodna publika i ne mogu da glumim za kameru. Za mene je nastup čin ljubavi između publike i izvođača. Ipak, ubedio me je, brzo sam učio i na kraju sam bio srećan. Film je takođe kao cirkus - imate postavke svakog dana na drugom mestu, imate prikolice u kojima ste poput porodice. Brzo sam se osetio kao kod kuće”, izjavio je Ronaldo.

Glavni lik te svojevrsne bajke je mladi čovek iz malog, sumornog sela s početka 20. veka, koji poseduje moći magneta - privlači na sebe escajg i druge predmete od metala, ali mu otac zabranjuje da pokazuje taj talenat, te on samo potajno sanja o životu zabavljača. Sticajem okolnosti sreće se sa putujućim cirkusom, pridružuje mu se i postaje odrastao muškarac koji je u stanju da samostalno vodi sopstveni život.

Ronaldo je naveo da su tokom snimanja reditelj i on ustanovili da dele iste emocije u odnosu na Flamance.

“Flandrija je regija sa velikim talentima, čuveno je flamansko slikarstvo, ali imamo ih mi i mnogo više, samo što ti drugi ljudi nisu dobili šansu. Nekako je tipično da sredina pokušava da te povuče nazad kad imaš specijalan talenat, kad imaš san u očima da ostvariš nešto posebno. Odmah je tu puno onih koji nastoje da te vrate u normalnost”, primetio je Ronaldo.

Nešto slično dešava se i Luicienu, kada se zbog bolesti oca vrati u selo, a crkva ga nagovara da se oženi komšinicom. Simboliku priče pojačava to što su scene u selu crno-bele, a van njega u boji.

Na pitanje da protumači kraj filma, odgovorio je da su mnogo duskutovali o tome kako će se završiti priča, dodavši da je njemu sam koncept konačnog kraja malo stran, jer je kao izvođač na pozornici navikao da prati reakcije publike i svake večeri može nešto da adaptira u svom performansu.

“U ovom filmu kraj je otvoren i na taj način to nije samo priča o Lucienu. Više je reč o jednoj situaciji, gde svako može da ima svoju interpretaciju. Za mene lično, Lucien je otišao iz sela. Ako živite u crno belom svetu, jednom kad ugledate boje ne možete više da se vratite na staro. U mojoj mašti Lucien se odlučio da krene na put i nađe svoj cirkus, mada ostaje pitanje da li će uspeti”, izjavio je Ronaldo.

Inače, njegov mladi sin je sedma generacija cirkuskih umetnika u porodici, a prvi školovani artista, jer sada i u Belgiji, kao od ranije u Francuskoj, postoje i cirkuske akademije.

Festivalski sajt je palicfilmfestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u prilogu (pdf).

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.