• Search form

22.07.2024 | 09:04

Miki Tanili nagrada Underground Spirit

Miki Tanili nagrada Underground Spirit

Nagrada “Underground Spirit” 31. Festivala evropskog filma Palić uručena je 21. jula na Letnjoj pozornici finskom filmskom režiseru i vizuelnom umetniku Miki Tanili za izuzetan rad na polju nezavisnog filma i jedinstvenu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova filmske industrije.

Selektor Glavnog takmičarskog programa 31. FEF-a Nikolaj Nikitin, uručujući nagradu, rekao je da je Tanilu upoznao još 2001. godine u Tampereu, na najvažnijem festivalu kratkog filma u Finskoj i jednom od tri najvažnija u svetu, gde su bili zajedno u žiriju. Već tada je bio jedan od najizuzetnijih filmskih autora i vizuelnih umetnika, istakao je Nikitin, čestitajući Tanili na celokupnom radu u poslednjih nekoliko decenija, ali i na tome što je tematizovao veštačku inteligenciju još davne 1996. godine.

Tanila je rekao da je nagradu “Underground Spirit” veoma emotivno doživeo i da mu se posebno dopada njen naziv.

“Nije za najbolji film ikada napravljen ili nešto nalik tome, već za duh, esenciju. Dok primam ovu fantastičnu nagradu, obećavam da ću sačuvati otvoren um i radoznalost i u budućnosti”, kazao je Tanila.

Njegovi kratki filmovi “Patent br. 314805”, “Fizički prsten”, “Svet”, “Optički zvuk” i “Budućnost nije ono što je bila” na programu su u omaž selekciji 22. jula u bioskopu “Abazija”, a 23. jula biće prikazan i film “Neuspešna praznina”.

Projekti Mike Tanile često istražuju interakciju između čoveka i mašine.

Tanilini eksperimentalni filmovi prikazivani su na međunarodnim filmskim festivalima i specijalnim događajima kao što su Berlinale, TIFF Toronto, IFFR Rotterdam, CPH, Međunarodni festival kratkog filma u Klermon-Feranu, Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima, Filmski festival Midnight Sun, IDFA i Festival kratkog filma u Oberhauzenu.

Audio-vizuelne instalacije i kolažni radovi Tanile izlagani su na mnogim samostalnim i grupnim izložbama, među kojima su Bijenale u Veneciji (2017), Aichi Triennale (2013), Documenta u Kaselu (2012), Šangajsko bijenale (2006), Berlinsko bijenale (2004) i Manifesta 4 u Frankfurtu (2002). Samostalno je izlagao u Padiglione de l’Esprit Nouveau u Bolonji (2020), Kiasma Muzeju savremene umetnosti u Helsinkiju (2013–14), Muzeju savremene umetnosti St. Luis (2013), TENT, Roterdam (2013), Badischer Kunstverein, Karlsrue (2008), Dazibao, Montreal (2007) i Migrosmuseum, Cirih (2005).

Tanila je i jedan od osnivača filmske produkcijske kompanije Testifilmi, koju vode umetnici.

Festivalski sajt je palicfilmfestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u prilogu (pdf).

*Foto: Damir Vujković

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.