• Search form

26.08.2024 | 14:51

Dunavski dijalozi

Dunavski dijalozi

Međunarodni multimedijalni festival savremene umetnosti “Dunavski dijalozi” predstavlja radove 38 umetnika i sedam kustosa iz 19 zemalja, a svečano počinje 26. avgusta u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu izložbom “O (auto)destrukciji i protiv nje”, koja je i centralni program te manifestacije.

Program “Dunavskih dijaloga” obuhvata izložbe slika, skulptura, instalacija, projekcije video radova, performanse i okrugle stolove na sedam lokacija u Novom Sadu.

Tradicionalna umetnička šetnja centrom Novog Sada započinje 26. avgusta u Galeriji Ogranka Akademije SANU u 18 časova, a nastavlja se izložbama u Likovnom salonu KCNS, galeriji SULUV-a, Malom likovnom salonu  i Galeriji Bel Art, dok se završava otvaranjem centralne izložbe i festivala u MSUV-u. Festival će otvoriti pozorišni reditelj Andraš Urban.

Prateći program u MSUV najavljen je za 27. avgust od 10 do 13 časova, a počinje razgovorima sa umetnicima i nastavlja se programom AUGS Talks#2 u kojem će se predstaviti Asocijacija umetničkih galerija Srbije  (AUGS), nakon čega sledi kustosko stručno vođenje Svetlane Mladenov kroz izložbu.

U okviru centralne izložbe nalaze dela umetnika koji su veoma značajni za savremenu umetničku scenu, poput Joko Ono, ili nekoliko učesnika dosadašnjih Venecijnskog bijenala poput Ivane Radovanović, Monike Monteske i Roberta Jankuloskog.

Kako su na “Dunavskim dijalozima” zastupljene sve umetničke forme, za 27. avgust najavljen je program PerformaNS na Petrovaradinskoj tvrđavi na četiri lokacije.

Kao posebnost, organizatori iz galerije Bel Art ističu izložbe kojima se u svojevrsni dijaloški odnos postavljaju radovi po jednog domaćeg umetnika i umetnika iz odabrane zemlje.

Kustoskinja dijaloga Lidije Delić i Ane Aleksić “Fleksibilne granice”, Slavica Žarković, istakla je specifičnost te forme svojstvene festivalu “Dunavski dijaloozi”.

Umetnička direktorka Vesna Latinović istakla je da su “Dunavski diajlozi”, nakon deset godina uspešnog delovanja, promenili format i sa godišnje manifestacije transformisami od ove godine u bijenalnu manifestaciju.

Program je velikim delom posvećen dugogodišnjem umetničkom direktoru Savi Stepanovu koji je preminuo u junu, a kako je istakla Vesna Latinović, zahvaljujući ekspertizi, promišljenom i lucidnim izboru dosadašnjih tema, neizmerno doprineo uspehu tog festivala i ugledu u međunarodnom kontekstu.

Ovaj festival pokrenut  je 2013. godine i istovremeno se dešava u galerijskim i alternativnim prostorima u Novom Sadu, a ove godine na „Dunavskim dijalozima“ učestvuje 38 umetnika i 7 kustosa iz 19 država.

Izložbe “Dunavskih dijaloga” biće otvorene do 8. septembra.

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Casablanca Cartoon, 1980
Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.