• Search form

17.08.2024 | 12:14

Početak 30. Sarajevo Film festivala uz nadu za mir

Početak 30. Sarajevo Film festivala uz nadu za mir

Jubilarni, 30. Sarajevo Film Festival (SFF) svečano je otvoren 16. avgusta u Narodnom pozorištu uručenjem Počasnog Srce Sarajeva palestinskom reditelju Eliji Sulejmanu u znak priznanja za njegov izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, te svetskom premijerom fima bosanskohercegovačkog reditelja Danisa TanovićaNakon leta”.

Direktor SFF-a Jovan Marjanović istakao je trodecenijsku posvećenost SFF-a prikazivanju najkvalitetnijih filmova, dok ujedno služi kao ključna platforma za razvoj regionalne kinematografije.

“Svet oko nas nažalost nije bolji, nije onakav kakav smo zamišljali da može biti kada je Festival nastajao, međutim naše iskustvo u proteklih 30 godina pokazuje da refleksija na najteža vremena kroz dijalog i umetnost nije samo važna, već i neophodna ako želimo da mir prevlada”, poručio je Marjanović, dodajući da je misija SFF-a od samih početaka bila i ostala - gledajući u prošlost graditi mostove i stvarati bolju budućnost.

Marjanović je uručio uoči projekcije Tanovićevog filma prvo Počasno Srce Sarajeva jubilarnog SFF-a, a prema rečima laureata, nagrađivanog palestinskog reditelja Elije Suleimana, ovo je pravi trenutak za to priznanje, jer živimo u teškim vremenima i moramo omogućiti kinematografiji da svet učini manje nasilnim.

“Potrebno je da delimo srca i ljubav. Kada dođem kući, transplantiraću ovo srce”, rekao je Suleiman, uz koga će počasnu festivalsku nagradu dobiti i Aleksander Pejn, Džon Torturo i Meg Rajan.

Publika je u komičnoj drami “Nakon leta”, osim u Narodnom pozorištu, uživala i širom Sarajeva - u letnjim bioskopima Coca-Cola, Stari grad, Centar Safet Zajko, Centar i u Cineplexxu.

“Srećan nam rođendan! Svima nama. Jer zaista ako postoji ijedan festival na svetu koji smatram svojim, onda je to ovaj. Nadam se da ćete uživati u filmu, a ako budete uživali onoliko koliko smo mi dok smo ga radili, uživaćete jako", izjavio je uoči projekcije oskarovac Danis Tanović, koji je Počasno Srce Sarajeva dobio 2014. godine kao znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti i za podršku SFF-u, a dobitnik je i Oskara za “Ničiju zemlju” (2001) i dvostruki laureat Srebrnog medveda na Berlinalu za filmove “Epizoda u životu berača željeza” (2013) i “Smrt u Sarajevu” (2016).

Svetskom premijerom filma “Nakon leta”, u kojem glavne uloge imaju Anja Matković i Uliks Fehmiu, ujedno je počeo i program SFF-a u Mostaru i Tuzli.

“Nakon leta” je filmska priča o mladoj ženi koja dolazi na udaljeno ostrvo kako bi rešila pitanje porodičnog nasledstva. U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, Maja će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasjedstvom postaje potraga za vlastitim identitetom, ali i oproštajem.

Na 30. SFF-u će do 23. augusta biti prikazano 247 filmova i serija iz 70 zemalja, raspoređenih u 20 festivalskih programa. U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva su 53 dugometražna igrana, dugometražna dokumentarna, kratka i studentska filma, od kojih će čak 19 imati svetsku premijeru, saopštili su 24. jula organizatori.

Devet filmova će imati međunarodnu premijeru, tri evropsku, 23 regionalnu i tri bosanskohercegovačku.

Publika će time, kako je istaknuto, dobiti najprecizniju sliku filmske umetnosti u Jugoistočnoj Evropi, Ukrajini i Južnom Kavkazu danas, regionima koji su istovremeno u žiži i na margini svetske pažnje, a SFF im pruža jedinstvenu priliku za dublje razumevanje svih nijansi iskustava s geopolitičke i umetničke margine koje često nedostaju u sklapanju kompleksne slike današnjice.

Povodom novih festivalskih lokacija, Marjanović je izrazio nadu da će one postati novi kulturni centar Sarajeva, a time i Bosne i Hercegovine.

Festivalski sajt je sff.ba, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

*Naslovna fotografija: Letnji bioskop Coca Cola, foto: SFF

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.