• Search form

15.08.2024 | 13:01

Intrigantna Snaga kučke na 58. Bitefu

Intrigantna Snaga kučke na 58. Bitefu

Intrigantna predstava "Trilogija Snaga kučke - I poglavlje: Nevesta i Laku noć, Pepeljugo” Karoline Bjanki i njene plesne trupe Kara de Kavalo iz Brazila biće izvedena 3. i 4. oktobra na 58. Bitefu, čiji selektori kao najuzbudljivije u tom radu ističu autorkin radikalan pristup temi seksualnog nasilja.

Brazilska pozorišna autorka koja živi i radi u Amsterdamu, Karolina Bjanki je pažnju celog sveta privukla u julu prošle godine premijerom prvog poglavlja trilogije "Snaga kučke" na prestižnom festivalu u Avinjonu. Taj intrigantan rad od tada se našao na svim vodećim evropskim i svetskim festivalima, čime je postala jedno od najvažnijih novih imena u svetu izvođačkih umetnosti.

Polazeći od priče o silovanju kroz prizmu istorije umetnosti – od slikarstva, pa sve do performansa, Karolina Bjanki odlazi još dalje, proširujući taj kontekst sopstvenim iskustvom seksualnog nasilja i stavljajući sebe kao izvođačicu u ekstremne okolnosti uzimanja GHB-a (popularna supstanca koja se koristi za fizičko onesposobljavanje žrtve pre napada) na sceni kako bi rekonstruisala situaciju kada je istom drogom bila omamljena u jednom izlasku.

"Ovo predavanje–performans prerašće potom u plesno izvođenje što predstavlja izuzetno promišljen, hrabar i autentičan rad koji, osim što istražuje temu seksualnog zlostavljanja, telesnosti i toga šta jedno besvesno telo (u životu ili na sceni) može da nam kaže, na kraju predstavlja i svojevrsni umetnički manifest o preživljavanju traume”, naveo je selektorski tim Bitefa.

Nakon premijere u Avinjonu u julu prošle godine, The Stage je zabeležio da je hvaljeni komad Karoline Bjanki zasigurno bio najkontroverzniji događaj festivala o kojem su svi pričali, da su pojedini u publici bili vidno zabrinuti, a drugi čak napuštali izvođenje pre samog kraja. "Bez sumnje, predstava Karoline Bjanki zaslužuje da se uvrsti u znamenitosti istorije Festivala u Avinjonu i da ostavi neizbrisiv trag u sećanju publike”, naveo je Le Monde u kritici predstave. "Kako se predstava odvija, lepa i zastrašujuća, Bjanki biva ne samo žrtva da bi se priča dočarala već i fizički simbol tereta njenog istraživanja”, naveo je The Guardian, dodajući kako su možda „blizina smrti u komadu, smelost i rizik predstave, ono što stvara tako vrhunski osećaj životnosti”.

Predstava je ubrzo osvojila brojne nagrade, među kojima je i nagrada Sindikata francuske kritike za najbolju inostranu premijeru u pozorišnoj sezoni 2023/2024, a Karolina Bjanki i trupa Kara de Kavalo krenuli su na veliku turneju u okviru koje dolaze i na 58. Bitef.

"Trilogija Snaga kučke - I poglavlje: Nevesta i Laku noć, Pepeljugo” biće izvedena 3. i 4. oktobra u Pozorištu na Terazijama u okviru glavnog programa 58. Bitefa, koji će biti održan od 25. septembra do 4. oktobra pod sloganom „Lepota (ne)će spasiti svet”.

U glavnom programu predstaviće se deset produkcija koje stižu iz Nemačke, Francuske, Švajcarske, Bolivije, Brazila, Holandije, Belgije, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Generalni sponzor 58. Bitefa je 1664 Blanc, a pokrovitelji su Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Srbije.Tradicionalno, podršku su pružili i Gete Institut, Francuski institut i Delegacija Evropske unije. Partner i prijatelj Bitefa je i New Moment New Ideas Company, kreativna agencija tog festivala. Partneri su i ove godine su Generali osiguranje Srbija, Erste Bank a.d. Novi Sad, kao i Coca-Cola Hellenic Srbija.

*Foto: Christophe Raynaud de Lage

Program se nalazi u Kalendaru Portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.