• Search form

22.07.2024 | 17:24

Važnost podrške mladim autorima

Važnost podrške mladim autorima

Finski filmski reditelj i vizuelni umetnik Mika Tanila, dobitnik nagrade “Underground Spirit” 31. Festivala evropskog filma Palić, koji je i jedan od osnivača produkcijske kuće “Testifilmi”, skrenuo je pažnju na važnost podrške mladim autorima i stvaranje uslova za raznovrsnost kinematografije.

“Rad sa kolegama vrlo mi je inspirativan. Nas četvoro vizuelnih umetnika osnovali smo našu malu kompaniju pre osam godina iz praktičnih razloga, da možemo da produciramo svoj film. Krenulo je dobro i do sada smo uradili 11 filmova, uglavnom naših, ali vremenom sve više i filmove drugih autora. Želimo da podržimo nezavisni duh i umetničke ambicije. Ideja nije da se mnogo širimo, nismo pohlepni i ne tražimo veliki budžet za klasični igrani film. Koristimo našu kompaniju kao svojevsrni alat ili vozilo da zajedno nađemo finansije i proizvodimo umetničke radove”, izjavio je Tanila 22. jula na konferenciji za novinare 31. Palića, na kojem mu je prethodne večeri uručena nagrada “Underground Spirit”.

Na pitanje o finskoj kinematografiji, odgovorio je da svakako voli Akija Kaurismakija.

“Njegovi filmovi su važan deo našeg kulturnog nasleđa, nešto čime se ponosimo. Kaurismaki je učinio finski jezik i kulturu poznatim širom sveta”, naveo je Tanila.

Činjenica je, međutim, da se u novije vreme u Finskoj, kao i nekim drugim malim kinematografijama, snimaju i filmovi na engleskom jeziku.

“To sa jezikom je malo nezgodna stvar. Moji filmovi su svi na finskom jeziku, ali to onda mora da se prevodi i titluje. Razumem da oni reditelji koji snimaju na engleskom imaju potrebu da dopru do šireg auditorijuma, ali mislim da je važno da se čuva original, bilo da je to finski, srpski ili japanski jezik. Nije valjda da moramo da govorimo engleski sve vreme”, rekao je Tanila.

Tanila je kazao da ga je veoma dirnulo i vratilo u mlade dane priznanje FEF Palić za izuzetan rad na polju nezavisnog filma i jedinstvenu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova filmske industrije.

“Posebno me je dirnuo naziv nagrade, učinio je da se osećam kao da mi je opet 14-15 godina. Još krajem 70-ih i početkom 80-ih imao sam bend sa grupom prijatelja u Helsinkiju. Učili smo o umetnosti kroz pank rok muziku i ’uradi sam’ kulturu, tako da mi baš znači nagrada koja ističe duh andergraunda”, rekao je Tanila.

Uz audio-vizuelne instalacije i kolaže, finski umetnik je veliki deo karijere posvetio eksperimentalnom filmu. Takav je i interesantni “Patent br. 314805”, jedan od prikazanih u omaž programu na Paliću, koji otkriva da je zvučni film bio moguć i znatno pre nego što je ušao u zvaničnu distribuciju.

“Naučnici i inženjeri su i u doba nemog filma radili na zvuku, počev još od 1910-ih godina i nadalje i to u nekoliko zemalja. Koristili su različite metode. Bili su to eksperimenti i malo toga je sačuvano. Među pronađenim artefaktima je sinhronizovani kratki film jednog finskog inženjera koji ga je kreirao u laboratoriji u Berlinu. Prijavio je patent, ali omeo ga je istorijski kontekst. Upravo je počinjao Prvi svetski rat. Kada su vlasti videle taj čudni objekat u filmskom studiju, optužile su ga da je ruski špijun. Brzo su ga proterali iz Nemačke, sva tehnička  oprema mu je ostala u studiju i samo mali deo filma je sačuvan”, ispričao je Tanila, ističući da je njegov film “omaž tom projektu, ali generalno i svim nepoznatim izumiteljima i inovatorima u istoriji filma”.

Projekti Mike Tanile često istražuju interakciju između čoveka i mašine.

Tanilini eksperimentalni filmovi prikazivani su na međunarodnim filmskim festivalima i specijalnim događajima kao što su Berlinale, TIFF Toronto, IFFR Rotterdam, CPH, Međunarodni festival kratkog filma u Klermon-Feranu, Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima, Filmski festival Midnight Sun, IDFA i Festival kratkog filma u Oberhauzenu.

Audio-vizuelne instalacije i kolažni radovi Tanile izlagani su na mnogim samostalnim i grupnim izložbama, među kojima su Bijenale u Veneciji (2017), Aichi Triennale (2013), Documenta u Kaselu (2012), Šangajsko bijenale (2006), Berlinsko bijenale (2004) i Manifesta 4 u Frankfurtu (2002). Samostalno je izlagao u Padiglione de l’Esprit Nouveau u Bolonji (2020), Kiasma Muzeju savremene umetnosti u Helsinkiju (2013–14), Muzeju savremene umetnosti St. Luis (2013), TENT, Roterdam (2013), Badischer Kunstverein, Karlsrue (2008), Dazibao, Montreal (2007) i Migrosmuseum, Cirih (2005).

Tanila je i jedan od osnivača filmske produkcijske kompanije Testifilmi, koju vode umetnici.

Festivalski sajt je palicfilmfestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u prilogu (pdf).

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.