• Search form

22.07.2024 | 11:54

Razobličavanje svih

Razobličavanje svih

Autorski projekat prerano preminulog reditelja Igora Vuka Torbice “Tartif” o aktuelnim problemima u društvu koji se predstavljaju kroz okvir porodice, zasnovan na motivima istoimene Molijerove drame, u koprodukciji Narodnog pozorišta u Somboru i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, biće izveden 23. jula na sceni Između crkava, u okviru 38. festivala “Grad teatar” u Budvi.

Reč je o osavremenjenoj verziji klasičnog Molijerovog komada, nastaloj kao rezultat projekta “Komično u klasičnom”, koja je bila uvrštena i u glavni program 53. Bitefa kao primer “pisanja novog teksta po motivima i sa likovima i situacijama preuzetim iz originalnog klasičnog dela”. Predstava nije imerzivna u apsolutnom smislu, ali ipak, radikalno urušava četvrti zid, naveo je Bitef povodom “Tartifa”. Prostornom bliskošću scene i sale, te pripovedačko-posredničkom pozicijom lika Dorine, publika se “utapa” u dramsku fikciju i tako proglašava pasivnim saučesnikom stradanja jedne porodice. Ta porodica ni sama nije “nevina”, ali je, u osnovi, žrtva manipulacija mefistofelovskog Tartifa (u tumačenju Saše Torlakovića), koji je prikazan kao predstavnik autoritarnog poretka.

U osvrtu kritičarke Ane Tasić na “Tartif”, istaknuto je da je Torbica, polazeći od Molijerove izvanredne komedije koja bezobzirno razobličava društveno licemerje, napravio “izuzetnu, preciznu, ogoljenu i bolno savremenu predstavu, koja beskompromisno razobličava sve nas, naš labilni moral, neodgovornu lakovernost, pristajanje na neprihvatljive uslove života. Teofil Pančić primetio je da je Torbičin “Tartif” veoma daleko od bilo kakvog “dnevnopolitičkog” namigivanja: bilo bi to traćenje skupe i dragocene pozorišne supstance na neko skoro-pa-ništa, i od toga ne bi bilo ovako dobrog pozorišta. “Zato je ovaj Tartif radije predstava o nama: nama na sceni, zbijenim oko Tartifa kojem ne umijemo odoljeti dok ne bude prekasno, i nama u publici, kojima se ne omogućava komfor lagodnog uživanja u postavkama i odnosima moći iz Molijerovog vremena”, naveo je Pančić.

Prema rečima autora, današnje vreme donelo je sa sobom i neke nove izazove, vera i religija nisu ono čime nas Tartif drži poslušnima, on se koristi demagogijom, crpi iz naših slabosti, obeležava nas krivicom, iskorišćava naše mane i tabue, kako bi nas ucenio da ne činimo ništa, da ostanemo u strogom okviru građanske poslušnosti, taj Tartif je svaki dan sa nama, u našim dnevnim i spavaćim sobama, sa nama za stolom dok ručamo, on je neizbežan i mi svi dobro znamo ko je on, makar i ne izgovarali njegovo ime naglas. Vreme je, dakle, Tartifu dodalo ne toliko jednostavan pristup temi i jednu gorku ozbiljnost posledica trpljenja Tartifa u našim životima, naveo je Torbica povodom premijere svog komada, održane 2019.

Predstava je u više kategorija nagrađena na “Pozorišnom proleću” u Šapcu, te na Festivalu profesionalnih pozorišta vojvodine u Vršcu, Teatar festu “Petar Kočić” u Banjaluci, na “Bucinim danima” u Aleksandrovcu, na Festivalu u Mladenovcu, festivalu “Bez prevoda” u Užicu, kao i na prošlogodišnjim “Danima komedije” u Jagodini, na kojima je dobila i statuetu “Ćuran” za najbolju režiju.

Torbica je za rad na “Tartifu” posthumno nagrađen nagradom za režiju “Bojan Stupica” Udruženja dramskih umetnika Srbije.

U predstavi igraju: Saša Torlaković, Hana Selimović, Ninoslav Đorđević, Tijana Marković, Marko Marković, Biljana Keskenović, Danica Grubački, Marko Savić, Dušan Vukašinović, Nemanja Bakić, Milorad Kapor i Dragana Šuša.

Autorski tim predstave čine i scenograf Andreja Rondović, skostimografkinja Jelisaveta Tatić Čuturilo i kompozitor Vladimir Pejković.

*Foto: Saša Trifunović

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.