• Search form

07.07.2024 | 23:11

Ministru kulture nagrada Ravaneliusa

Ministru kulture nagrada Ravaneliusa

Ministar kulture Srbije Nikola Selaković primio je 7. jula, u ime Ministarstva kulture, Povelju za izuzetan doprinos kulturnom razvoju Ćuprije i afirmaciji Festivala muzičke izuzetnosti “Ravanelius”.

Osnivanjem tog festivala 2019. godine, kako je rekao tom prilikom Selaković, urađeno je mnogo više od kreiranja novog kulturnog sadržaja i afirmacije klasične muzike.

“Kroz ovu muzičku manfestaciju Ćuprija čuva sećanje na osnivače škole kao i na plejadu talenata po kojima je ova prelepa opština postala važno ime u međunarodnim okvirima, dok istovremeno doprinosi i strateškom opredeljenju Ministarstva na čijem sam čelu, a to je decentralizacija kulture”, rekao je Selaković.

 okviru programa “Gradovi u fokusu”, započetog 2016. godine u cilju renoviranja i izgradnje objekata za potrebe kulture, obrazovna ustanova u Ćupriji dobila je novu koncertnu dvoranu u kojoj će se nadareni učenici pripremati za “putovanje ka muzičkom sazvežđu i nastupe širom sveta”, rekao je ministar, ističući da je Ministarstvo kulture putem konkursa “Gradovi u fokusu” investiralo 2023. godine 20 miliona dinara za adaptaciju dela objekta Osnovne muzičke škole “Dušan Skovran”.

“Ovim primerom saradnje države i lokalne samouprave, mladi imaju priliku da se sami uvere koliko su važno jedinstvo, zajedništvo i međusobna podrška nasuprot modelima individualizma koji se nameću kao moderni trendovi”, naglasio je Selaković.

Selaković je, zahvalivši na Povelji, istakao da to nije samo nagrada, već i neka vrsta obaveze.

“Naša je obaveza da završimo rad na opremanju ove dvorane najnovijom i najboljom audiovizuelnom opremom kako bi ona tokom čitave godine mogla da služi kao multifunkcionalna dvorana i da bude ponos ne samo Ćuprije, već i čitavog Pomoravlja”, rekao je Selaković, konstatujući da je na njemu da preuzme tu obavezu i da u narednoj godini tu dvoranu dovrši, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Selaković je poručio da jubilarno, peto izdanje Festivala muzičke izuzetnosti “Ravanelius” ne poznaje geografske granice i da ove godine “ponosno ujedinjuje različito vreme, različita podneblja i potvrđuje da smo ‘zajedno u harmoniji’ - kako glasi i sam naziv koncerta.

*Foto: Boris Krstić

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.