• Search form

26.09.2024 | 13:55

Počeo 11. Belgrade SAXperience

Počeo 11. Belgrade SAXperience

Nastupom austrijskog trija Klavis u Atrijumu Narodnog muzeja 25. septembra počeo je 11. Međunarodni festival saksofona – Belgrade SAXperience.

Kamerni ansambl Klavis, koji čine Miha Ferk (saksofon), Dženi Lipl (violina) i Sabina Hasanova (klavir), privlači međunarodnu pažnju inovativnim pristupom i raznovrsnim repertoarom, a publika 11. Belgrade SAXperience mogla je da uživa u izvođenju dela Mocarta, Marka Ejšena, Ervina Šulhofa i Šostakoviča.

Direktor Belgrade SAXperience festivala Milan Savić rekao je da se u izboru ansambala ili muzičara koji nastupaju uvek vodi idejom da program koji izvode bude raznolik, da saksofon bude predstavljen u različitim muzičkim žanrovima, a presudan je kvalitet muzičara.

“Taj kvalitet oni prenose na majstorskim radionicama koje organizujemo u okviru festivala, na kojima prenose svoje znanje i iskustvo”, istakao je Savić.

11. Belgrade SAXperience biće održan do 28. septembra na više lokacija, a predstaviće još neke od najznačajnijih evropskih saksofonista.

Za 26. septembar u Galeriji SANU najavljen je koncert saksofoniste Alesandra Malanjina iz Italije u saradnji sa pijanistkinjom Nedom Hofman Sretenović, dok će 27. septembra u Parobrodu nastupiti belgijski saksofonista Piter Pelens, profesor na Kraljevskom konzervatorijumu u Antverpenu.

U Velikoj sali Kolarčeve zadužbine 28. septembra biće organizovan Mini SAXperience na kojem će nastupiti Banda saksofonista (u okviru programa Mala škola bontona: Kako se sluša saksofon), a 11. festivalsko izdanje biće zatvoreno iste večeri u Boho Baru na Kalemegdanskoj terasi koncertom Live SAXPERIENCE na kojem će nastupiti saksofonista i osnivač Festivala Milan Savić i DJ Danijel Čehranov.

Festivalski sajt je saxperience.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

*Foto: Miloš Pantelić

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.