• Search form

30.08.2024 | 23:32

Gran pri Naisa Nikoli Rakočeviću

Gran pri Naisa Nikoli Rakočeviću

Gran pri Naisa 59. Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu dodeljen je Nikoli Rakočeviću za ulogu Mirka Jovića u filmu “Heroji Halijarda” i za ulogu Vase u filmu “Za danas toliko”, saopšteno je 30. avgusta na zatvaranju “Filmskih susreta”.

Prema obrazloženju žirija, već uveliko dokazan kao jedan od stubova srpske kinematografije, Nikola Rakočević kroz uloge u filmovima “Heroji Halijarda” i “Za danas toliko” dočarava lepezu svog raskošnog talenta.

“Od furioznog ratnika koji se beskompromisno bori za svoju ideju, a opet nežnog oca i brata, do izgubljenog i uplašenog mladića nesnađenog u tragičnosti svakodnevnice, on nas ispunjava lepotom svog dara. Rakočević nas kroz sve meandre našeg bića vodi iskreno do istine”, istakao je žiri, koji su činili Danica Maksimović, Hristina Popović i Aleksandar Srećković.

Nagrada za najbolju žensku ulogu “Carica Teodora” dodeljena je Paulini Manov za ulogu Milice Božić u filmu “Ruski konzul”, a nagrada “Car Konstantin” za najbolju mušku ulogu dodeljena je Radivoju Bukviću za ulogu profesora Dragoslava Popovića u filmu “Čuvari formule”.

Žiri je istakao da Paulina Manov nosi izuzetne turbulencije lika Milice Božović sa iskrenim glumačkim ubeđenjem i smirenošću koja publiku uvodi u stanje istinske identifikacije sa tragedijom kroz koju lik prolazi.

“Nezahvalnu ulogu koja trpi radnju ona uspeva da prebaci u prvi plan snagom svoje glumačke potrebe za odabranim likom. Paulina Manov koristi jedva primetna glumačka sredstva koja intenzitet dobijaju kroz njen duboki unutrašnji doživljaj lika i situacije”, istakao je žiri.

Bukvić, prema navodima žirija, snagom iskustva i glumačkog bića, suptilno a intenzivno, na svojim leđima nosi kompleksnost dramskog izazova, ne samo svog lika već i kompletne drame filma. “Vodeći nas kroz sve padove i uspone lika profesora Dragoslava Popovića, Radivoje Raša Bukvić, još jednom dokazuje da je stasao u zrelu glumačku figuru”, istakao je žiri.

Povelja za izuzetnu žensku ulogu dodeljena je Danijeli Neli Mihajlović za ulogu Dušanke Jović u filmu “Heroji Halijarda”, uz obrazloženje da je svojim koloritom i emotivnom snagom prevazišla tip srpske majke iz perioda Drugog svetskog rara i istinski oživela lik koji tumači.

Povelju za izuzetnu mušku ulogu dobio je Jovan Jovanović za ulogu Radojka u filmu “Čuvari formule” i za ulogu Danijela u filmu “Jorgovani”, a žiri je istakao da je još jednom pokazao izuzetnu snagu igranja specifičnih karakteristika lika smirenim sredstvima kao i duboko razumevanje ljudske prirode.

Nagrada za žensku epizodnu ulogu dodeljena je Ivani Vujković za ulogu Višnje u filmu “Za danas toliko”, uz obrazloženje da je gotovo dokumentarističkim pristupom liku, radošću igre i lakoćom, još jednom dokazala izuzetno umeće i kontrolu svojih glumačkih sredstava.

Nagrada za mušku epizodnu ulogu pripala je Ognjenu Mićoviću za ulogu  Živote u “Čuvarima formule”, uz obrazloženje da je velikim rasponom glumačkim sredstava sa istinskom uverljivošću dočarao one lake mladalačke, kao i duboko potresne aspekte svoje uloge.

Nagrada za najbolju debitantsku ulogu dodeljena je Čubrilu Čupiću za ulogu Ilije Jovića u filmu “Heroji Halijarda”, uz obrazloženje da je snažnim izrazom a glumačkom zrelošću neuobičajnom za debitantko ostvarenje
osvojio srca gledalaca.

Nagrada za najboljeg stranog glumca dodeljena je Tihani Lazović za ulogu Dragane u filmu “Živi i zdravi”, emotivno snažnu ulogu kojom je istinitošću i lakoćom izraza omogućila gledaocima punu identifikaciju sa svojim likom. Istu nagradu dobila je i Maja Čampar za ulogu Vere u filmu “Čuvari formule”, uz obrazloženje da je delikatno i glumački inteligentno prenela publici, na malom prostoru koji joj je dat, kompilikovane emotivne odnose koji njen lik ima sa partnerom.

Specijalno priznanje za izuzetno glumačko ostvarenje neprofesionalnog glumca dodeljeno je Huseinu Alijeviću za ulogu Džeja Ramadanovskog u filmu “Nedelja”, dok je specijalno priznanje za mladu nadu dodeljeno Viktoriji Vasiljević za ulogu Tijane u filmu “78 dana”.

Nagrada “Pavle Vuisić” za životno delo dodeljena je na otvaranju 59. Filmskih susreta Svetozaru Cvetkoviću i posthumno Žarku Lauševiću.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.