• Search form

29.08.2024 | 22:41

Snimci: studija za film

Snimci: studija za film

Umetnički duo doplgenger predstavlja se od 29. avgusta u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda izložbom “Snimci: studija za film” koja se u formi proširenog filma sastoji od amaterskih putopisa koje su 1960-ih godina snimili Jugosloveni tokom rada u zemljama Nesvrstanih.

“Snimci: studija za film” predstavlja prvu fazu dugogodišnjeg prikupljanja filmskog materijala i umetničkog istraživanja, a bazirana je na pronađenim analognim filmskim i audio snimcima.

Postkolonijalni pejzaž u okularu jugoslovenskog radnika slika kulturne razlike i međukulturalno iskustvo, nesvesno obuhvatajući oneobičavanja i prekide u projektu nesvrstavanja. Amaterski snimci se tretiraju kao privatni dokumenti i slučajna etnografija, a izložba se gradi od eseja, ličnog istraživanja i istorijskih spekulacija.

Oslanjajući se na različite montažne postupke, projekat “Snimci: studija za film” izaziva ideološke strukture upisane u kulturne reprezentaicje i kritički propituje kolonijalne i postkolonijalne načine gledanja i zapisivanja. Priča o filmu koja se priča kroz materijalnost audio-vizuelnih medija nastoji da provocira optičko nesvesno kako bi se proizveli drugačiji načini mišljenja o prošlosti koji su uvek i mišljenja o budućnosti.

Radovi dua doplgenger, koji čine Isidora Ilić i Boško Prostran, bave se odnosom umetnosti i politike kroz preispitivanje režima pokretnih slika i modusa njihove recepcije. Oslanjajući se na tradicije eksperimentalnog filma i videa, doplgenger interveniše na već postojećim medijskim proizvodima ili proizvodi u formi proširenog filma. Iako im je pokretna slika osnovni medij, njihova praksa uključuje i tekst, prostorne instalacije, performanse, predavanja i diskusije.

Radovi doplgengera nalaze se u javnim kolekcijama, predstavljeni su na samostalnim i grupnim izložbama i na filmskim/video festivalima u zemlji i inostranstvu.

Urednici su publikacije Amateri za film (Beograd, 2017) i dobitnici umetničkih stipendija i rezidencijalnih boravaka, nagrada filmskih festivala i Politikine nagrade iz Fonda “Vladislav Ribnikar”.

Izložba “Snimci: studija za film” biće otvorena do 27. septembra.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.